Perşembe, Aralık 26

Bursa Haberleri – ‘Yeni normal’ hayatımızda olmaya devam edecek

LALE YILDIZ: GIDA/İNŞAAT MÜHENDİSİ

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1973 yılında Almanya’da doğdum. İlk, orta ve yüksek öğrenimimi Bursa’da tamamladım. ODTÜ Gıda Mühendisliği bölümünden 1995 yılında mezun oldum. 25 yıldır aktif olarak çalışma hayatındayım. Akaryakıt, tekstil, sigorta ve gıda olmak üzere dört farklı sektörde faaliyet gösteren grup şirketimizin yönetiminde yer alıyorum. 2016-2020 yılları arasında iki dönem TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanlığı görevini yürüttüm. Aynı zamanda Bursa Uludağ Üniversitesi Tarım Ekonomisi bölümünde yüksek lisansıma devam ediyorum.

“Yeni Normal” sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz? Birey olarak gerekli özeni gösteriyor muyuz?

Bu dönem kendimize odaklandığımız ve evdeki sorunlarımızın çoğunu çözdüğümüz bir dönemdi. Bir düşünün, kişisel bakımdan spora, toplantılardan eğitime, yemek pişirmeye kadar evde çok sık yapmadığımız pek çok şey yeni normalimiz haline geldi. Yeni normal, yaşam, tüketim ve iş alışkanlıklarımızın yeniden tanımlandığı, yeni iletişim ve davranış kalıplarının oluşmaya başladığı bir süreçtir. Pandemi süreciyle başlayan alışkanlıkların birçoğu yeni normalde de hayatımızda varlığını sürdürecek gibi görünüyor. Bulaşmayı önlemek için şu ana kadar bildiğimiz en etkili yöntemler maske takmak, elleri sık sık yıkamak ve sosyal mesafeyi korumaktır.
Pandemi süreci kişisel olarak sizi nasıl etkiledi? Hayatınızda neler değişti?

Aslında bu süreç öğretici oldu. Bizi biz yapan değerlerle yeniden bağlantı kurma fırsatını yarattı. Hayatımızdan kaybolan şeyler olursa kendimizi kötü hisseder ve zorluk çeker miyiz? Bir yandan bu sorulara cevap bulmak, bir yandan da başarı, sosyal kabul ya da statü adına yaptıklarımızla yüzleşmek sanırım hepimiz için iyi oldu. Kişisel olarak hayatımda çok büyük değişiklikler olduğunu söyleyemem. Doğal olarak bu süreç beni biraz daha kaygılı hissettirdi. Bu durum onu ​​daha bireysel önlemler almaya yöneltti.
Kadınların çalışma hayatındaki yerinin arttırılması için neler yapılabilir sizce?

Nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınların ekonomik hayata katılımı elbette çok önemli. Kadınlar eş, anne ve çocuk rollerinin yanı sıra ev işlerinin çoğunu da üstlendiklerinden çalışma hayatındaki rolleri diğer toplumsal rollerle örtüşmektedir. Ve evlilik, doğum gibi nedenlerle iş piyasasına hiç giremiyorlar ya da geç girebiliyorlar. Ancak çalışma hayatının hem erkeğe hem de kadına ihtiyacı var. İş ve aile yaşamının uyumlaştırılması, çalışma koşullarının ve çalışma saatlerinin esnek hale getirilmesi (evden çalışma imkanı, anneler için esnek çalışma saatleri vb.) kadın istihdamının artırılmasında ilerleme sağlayacaktır.

GÜVENİLİR, SAĞLIKLI VE KALİTELİ

Gıda mühendisinin diğer mühendislerden farkı nedir? Gıda mühendisliği alanında temel prensip nedir?

Mühendisler toplumun sorunlarına bilimsel ve teknik çözümler getiren kişilerdir. Çözüm sundukları alana göre farklı mühendislik disiplinleri ortaya çıkmıştır. Gıda Mühendisliği, temel mühendislik, gıda biyokimyası ve gıda mikrobiyolojisini sentezleyerek güvenli, kaliteli gıdaları işlemeyi ve saklamayı amaçlayan disiplinlerarası bir programdır. Hayatımızın vazgeçilmez, yeri doldurulamaz ve vazgeçilmez bir ihtiyacı olan gıdanın güvenilir üretimi ancak gıda mühendisleri sayesinde mümkündür. Gıda mühendisliği disiplininin temel prensibi tüketiciye güvenilir, sağlıklı, kaliteli ve yeterli gıdayı meslek etiğine bağlı kalarak sunmaktır.

ONAYLI AMBALAJLI GIDALARIN SEÇİMİ AKILCI BİR DAVRANIŞ OLACAK

Gıda mühendisi olarak. Tüketiciler alışveriş yaparken nelere dikkat etmeli?

Ailelerimizle dahi temasımızı kestiğimiz bu günlerde, gıdamıza el sürmemenin ne kadar önemli olduğunu, güvenli gıda ve gıda teknolojisinin değerini daha iyi anladık. Üretim koşulları ve menşei bilinmeyen, açık (ambalajsız) olarak satılan gıdalar; hazırlanma, taşınma ve pazarlama aşamalarında tamamen dış etkenlere açıktır. Dolayısıyla enfekte kişilerin öksürme, hapşırma veya bu gıdalara dokunma yoluyla virüsü bulaştırma ihtimali bulunuyor. Bu nedenle özellikle bu tür salgın dönemlerinde açıkta satılan gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmak, Tarım ve Orman Politikaları Bakanlığınca onaylanmış ambalajlı olanları tercih etmek akılcı bir davranış olacaktır.

Gıda mühendisleri nerede çalışabilir?

Gıda mühendislerinin çalışma alanı kamu ve özel sektörde oldukça geniştir. Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere ilgili diğer bakanlıklarda, üniversitelerde, TSE, TKDK gibi kurumlarda, kalite kontrol departmanlarında, gıda üretim tesislerinin araştırma ve geliştirme (AR-GE), satış ve pazarlama, planlama departmanlarında, özel laboratuvarlarda ve özel laboratuvarlarda çalışabilirler. oteller.

KADIN ÖĞRENCİLERİN DAHA ÇOK TERCİH ETTİĞİ

Gıda mühendisliğini kadınlar mı yoksa erkekler mi daha çok tercih ediyor?

Kız öğrencilerin daha çok gıda mühendisliği bölümünü tercih ettiği doğrudur. Ancak bu durum gıda sektöründeki tercihle paralellik göstermemektedir.

CİDDİ BİR ARTIŞ GÖSTERDİ

İnternetteki canlı yayınlar hakkında neler söylemek istersiniz?

Korona virüs endişesi nedeniyle sosyal ve iş hayatımızın ev sınırlarına indirgenmesi dijital dünyanın önem kazanmasına neden oldu. Çünkü salgın nedeniyle evde kaldığımız dönemde kendimizi bilgilendirmek, çalışmalarımızı sürdürmek ve sosyalleşmek için sosyal medyayı daha yoğun kullanmaya başladık. Bu platformlardaki canlı yayınlar da ciddi oranda arttı. Bunun faydalı olduğunu düşünüyorum. Böylece ilgimizi çeken farklı alanlardaki uzmanlardan birçok farklı bilgiye kolaylıkla ulaşabiliyoruz.

Korona virüs sonrası teknolojik ve ekonomik gelişmelerle birlikte yeni bir dünyaya gireceğimiz yönünde yaygın bir konuşma var. Düşüncelerin neler?

Neresinden bakarsanız bakın, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını küresel anlamda ekonomik ve sosyal anlamda tam bir kapanmaya yol açtı. Başlangıçta toplumların sağlığını tehdit eden küresel bir sorun olarak ortaya çıkmış olsa da gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde toplumların yaşam tarzlarını, siyasi ve ekonomik düzenlerini, sosyalleşme ve hareketlilik eğilimlerini derinden sarsmıştır. İletişim, Bankacılık, perakende, turizm, yiyecek-içecek ve eğlence gibi hizmet sektörlerinde işlerin aniden aksaması, mümkün olan her alanda online çözümlerin geliştirilmesini ve dijitalleşme süreçlerinin hızlanmasını tetikledi. Bu süreçte özellikle dijitalde faaliyet gösteren firmaların piyasa değerlerinin ne kadar arttığını gördük. Önümüzdeki yıllarda da benzer biyolojik tehditlerin her zaman var olacağını ve bu durumun insan hareketliliğini ve uluslararası seyahati kısıtlamaya devam edeceğini düşünüyorum. Bu nedenle teknolojiyi her alanda kullanmak ve dijitale uyum sağlamak artık kaçınılmazdır.

Nihayet. Virüs nedeniyle yaz tatili planlarınızı değiştirdiniz mi?

Salgın sürecinde acil olmayan bazı işlerimi erteledim. Virüs nedeniyle yaz tatili planlarımı tamamen iptal ettim. Umarım endişelerden uzak bir tatil geçirebileceğimiz günler çok uzak değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

romabet güncel giriş betgar güncel giriş
ekrem abi sitesi